maanantai 9. marraskuuta 2015

Designed by me

Sisustusarkkitehtuurin ja kalustemuotoilun opintoni alkoivat varsin "hands on" -tyyppisellä lähestymistavalla, kun meillä oli heti ensimmäisenä kurssina Kokeilevat materiaalipajat -kurssi, jossa pääsimme tutustumaan tulevaisuuden työssämme (ja opinnoissa toki myös) hyvin todennäköisesti tarvitsemiimme materiaaleihin, niiden ominaisuuksiin, ja eri tapoihin miten näitä materiaaleja voidaan työstää. Meillä nämä materiaalit olivat puu, muovi ja metalli. Kurssin aikana jokaisessa materiaalipajassa piti valmistaa jokin tuote, ja kurssin lopuksi näistä tuotteista pidettiin näyttely, josta kerroinkin jo aiemmin tässä postauksessa. Nyt ajattelin esitellä yksityiskohtaisemmin, ja hieman paremmilla kuvilla omat valmistamani tuotteet. Rautalankakynttilänjalan olen jo esitellyt aiemmin täällä, mutta tässäpä tulevat nyt kaikki muut:

Puupajalla saimme kaksi koivupuista palikkaa, ja tehtävänannon suunnitella ja valmistaa niistä salaattiottimet tai wok-ruuan valmistamisessa käytettävät lastat. Itse en juuri tee wokkeja, joten päädyin salaattiottimiin. Halusin niistä sirot ja pitkävartiset, hahmotelmapiirroksen tehtyäni tajusin niiden muodon muistuttavan tulppaaneja, joten näistä tuli Tulppaanit.







Koska haluan säilyttää koivun kauniin vaalean sävyn mahdollisimman muuttumattomana, ostin marketista Osmo Colorin koivunväristä puuvaranto, jolla aion käsitellä ottimet. Toivottavasti ne siten säilyttävät kauniin värinsä mahdollisimman pitkään kellastumatta koivulle tyypilliseen tapaan.

Metallipajaopetukset teimme useamman erillisen kokeilun eri materiaaleilla, yhtenä näistä tosiaan se rautalanka, josta vääntelin kynttilänjalan. Teimme myös kynttilänjalan, joka valmistettiin leikkaamalla metalliputkesta paloja, jotka hiottiin, ja jotka sitten juotettiin hopealla isompaan kulmikkaaseen putkenpalaan. Lopuksi käsittelin kynttilänjalan lasikuulapuhaltamalla, jolloin sen pinta muuttui kauniin mattaiseksi. Hopeajäämiä jäi jonkin verran näkyviin, mutta en ole vielä päättänyt häiritsevätkö ne minua vai eivät, joten olen antanut niiden olla.





Metallipajalla teimme myös galvanoidusta teräslevystä metallilaatikot opettajan ohjepiirrustuksen mukaisesti. Palat leikattiin käsipelillä valaan leukaluuta muistuttavan "giljotiinin" avulla, sivut taivutettiin ja kiinnitettiin toisiinsa pistehitsaamalla. Kotona iskin laatikkoon heti muutaman kallunan, mutta siihen sopisivat loistavasti myös cd-levyt.



Muovipajalla tutustuimme erityisesti akryyliin, josta teinkin sitten oman kurssityöni. Tein kuitenkin tuntien aikana varsinaisen kurssityön lisäksi kaksi pientä rasiaa, joille opettaja leikkasi sirkkelillä kannet ohuesta koivuvanerista. Rasiat on tehty leikkaamalla akryylista palat laserilla, saumakohtaa pehmennettiin kuumentamalla, ja sen jälkeen sivut taivutettiin käsin pystyyn. Näissä rasioissa meinaan säilyttää koruja. 


Korujen säilytykseen keskittyi myös varsinainen kurssityönikin, sillä suunnittelin ja valmistin kirkkaasta akryylista kaksikerroksisen korurasian. Piirsin ensin palat rasiaan Rhinoceros 3D-mallinnusohjelmalla, sen jälkeen palat leikattiin laserilla ja liimattiin akryyliliimalla. Lopputuloksena on pinottava korurasia, jonka ylemmässä osassa on lokerikko. Puukantiset rasiat mahtuvat alempaan osaan.





Seuraavaksi meinasin tehdä pajoilla porrasjakkaran keittiöön, sängynpäädyn, seinähyllyn, ripustettavan kukkahyllykön, lisää kaikenlaisia muovirasioita, ehkä jotain messingistä, lisää rautalankakynttilänjalkoja... Eli intoa tehdä on kovasti, ja ideoitakin riittää. Nyt vaan odotellaan että saamme kurssisuoritukset ja niiden myötä luvan työskennellä pajoilla omatoimisesti. Sitten vaan tekemään lisää ja kartuttamaan taitoja!

Mitä tykkäsitte mun luomuksista?

2 kommenttia:

  1. Mielenkiintoisia juttuja, kiva seurata mitä kaikkea pääsette itse tekemään :) Korurasiat on tosi kauniit!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Ajattelinkin, että joitakin saattaisi kiinnostaa minkälaisia juttuja nämä opinnot sisältävät :)

      Ja kiitos, ne miellyttävät kovasti omaakin silmää, ja tulevat varmasti kovaan käyttöön!

      Poista

Lämmin kiitos kommentistasi!