perjantai 20. marraskuuta 2015

Yllätykselliset gourmet-pikkujoulut

Viime lauantaina pääsin A:n aveciksi hänen työporukkansa pikkujouluihin, joita vietettiin Ravintola Mustassa Lampaassa. Viettopaikka oli yllätys vielä sinne saapumiseen asti, sillä aluksi menimme Muikkuravintola Sampoon glögille ja muikuille, josta tilataksi yllättäen noutikin koko porukan Mustaan Lampaaseen ruokailemaan pitkän kaavan mukaan. Olin ihan superinnoissani, sillä Musta Lammas on Kuopion fine diningin helmi, jossa jokainen käynti on kokemuksena yksityiskohtia myöten ihan loppuun asti hiottu (ihanan rouhea rakennus, tyylikäs sisustus, tunnelmallinen valaistus, todella ammattimainen ja osaava, mutta silti sopivan rento palvelu, ja kirsikkana kakun päällä ne todella laadukkaat ruuat ja juomat).

Pahoittelut tässä kohtaa kuvien laadusta, sillä ne on otettu tabletilla hämärässä kynttilänvalossa (en kehdannut ottaa pikkujouluihin järkkäriä mukaan, mutta tabletin kuitenkin nappasin), ja ovat siksi kovin rakeisia. Haluaisin kuitenkin jakaa kokemuksen teidän kanssanne, joten ei auta nyt harmitella laatua...

Alkumaljoiksi tilasimme pullon shamppanjaa ja seurueen miehet ottivat maailman parhaiksikin palkitut Napue-Gin & Tonicit. 


Koko seurue päätyi tilaamaan neljän ruokalajin yllätysmenun, eli saimme tietää jokaisen annoksen sisällön vasta kun ne tuotiin eteemme. Kaikille, jotka eivät ole tällaista koskaan kokeillut, suosittelen lämpimästi kokeilemaan! Illan menun teemana oli suomalainen metsä ja järvi, ja annokset oli koottu niin, että ensin oli valittu viinit, ja annosten makumaailma rakennettu sitten niiden ympärille. 

Ennen varsinaisia ruokalajeja saimme eteemme keittiön tervehdykset, jotka olivat fenkolikeittoa ja lakritsaa (siirappimaisessa muodossa), ja makuyhdistelmä toi mieleen hopeatoffeen, ja vaikka kuulostaakin kovin erikoiselta, niin se oli myös todella hyvää.


Ensimmäisenä ruokalajina oli pikkelöityä muikkua, mätiä, savumuikkusorbet'a ja laakerimajoneesia. Älyttömän hyvä annos! Oikeastaan kaikki annoksessa oli superherkullista, maut loistavasti yhteensopivia ja raikkaita. Tämä oli selvästi nyt sitä järveä. 


Toisen ruokalajin kanssa mentiin sitten metsään (hehheh), kun annoksessa oli jänisrillette, sieniä, itsetehtyä briossia, sienimousseeta (tai pyrettä) ja sieniliemi. En muista ennen syöneeni jänistä, mutta nytpä sitten pääsin sitäkin maistamaan. Maku oli riistaisa ja maukas, ja sopi erinomaisesti sienten kanssa. Huomatkaa muuten viini, joka oli rosé-viini, ei punaviini, vaikka värin puolesta muuta olisi luullutkin! Yllätykset senkun jatkuu. 


Kolmas ruokalaji, pääruoka, oli villisikaa, lehtikaalia ja kaikkea muita ihanuuksia, joita en enää muista (olisko ollut ainakin omenaa?). Villisikaakaan en ollut aiemmin syönyt kuin Raskasta ostetussa makkarassa, joten varsin tuore tuttavuus siis tämäkin. Ja oli kyllä maukasta, myös lisukkeet toimivat tässä annoksessa erityisen hyvin. Miesten suosikki.


Ennen jälkiruokaa meille tarjoiltiin makupaletin raikastaja, jossa oli puolukka-jugurttisorbet ja hunajakennoa. Kiva yhdistelmä hapanta ja kirpeää sorbet'a ja makeaa ja rapsakkaa hunajakennoa (joka on mun suurta suosikkia, pitää kokeilla tehdä joskus kotona!). 


Jälkiruokana oli lakkaa ja kinuskia, jogurttia ja kakkua (tuo vihreä). Sen tarkemmin en muita annoksen komponentteja muista, mutta voin kertoa, että oli tosi ihanaa! Vaikka valitsen yleensä jälkiruuaksi, noh, jotain missä on suklaata, unohdin tätä annosta syödessäni koko suklaan olemassaolon. Niin hyvää oli! Tämä annos oli ehkä suosikkini, toinen vaihtoehto suosikikseni oli muikkuannos, joka oli myös erinomainen. Ja myös villisika oli ihanaa, eikä jäniksessäkään ollut valittamista...


Elämäni parhaat pikkujoulut, lämmin kiitos vielä järjestäjille siitä että sain olla mukana! Kiitos myös Ravintola Musta Lammas ihanista herkuista! 

Terveisin
food lover Noora

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Lämmin kiitos kommentistasi!