sunnuntai 26. huhtikuuta 2015

Sisällä vihertää

Helmikuussa lisääntyvien auringonsäteiden myötä aloitin innokkaana kesän valmistelun. Aloitin siis kaikenlaisten kasvien esikasvatukset. Kylvin pieniin turveruukkuihin mm. salaattia, tomaattia, mansikkaa, paprikaa, sipulia ja yrttejä. Osan kylvin siemenpussien ohjeiden mukaan vasta maaliskuussa. Siementen idätystä varten minulla on pieni idätyslaatikko ja isommat taimet siirrän IKEAn minikasvihuoneeseen. Viime kuussa ostin myös daalioiden, liljojen ja gladiolusten mukuloita, ja daaliat laitoinkin jo sisälle ruukkuun kasvamaan.

Eilen teimme A:n kanssa ensimmäisiä huoltotöitä pihalla ja samalla istuttelin taimia suurempiin ruukkuihin. Kylvin myös mustajuurta, punajuurta, porkkanaa ja pinaattia juuttiseen kasvatussäkkiin. Siemenperunoita idätän sisällä ennen kylvöä. Olen niin innoissani, että minulla on vihdoin oma piha, jolla voin kasvattaa kaikenlaista syötävää ja kaunista!

Osa siemenistä iti jo yön aikana.

Vasemmalla kahdessa ruukussa kasvavat paprikat, edessä keskellä chili. IKEAn kasvihuoneessa kasvavat tomaatintaimet kosteassa ja lämpimässä.

Tomaattien kaverina on ainakin sipulia. Tai ehkä purjoa. En tietenkään merkinnyt ylös mitä olen mihinkin kylvänyt...

Oliivipuukin kukkii!
Onko teillä jo sormet mullassa?

perjantai 24. huhtikuuta 2015

Auta äänestämällä!

Osallistuin Jotexin kilpailuun, jossa suunnittelin kollaasin aiheesta kesäkeidas, lopputuloksen näette alla. Olisin kovin kiitollinen, mikäli kävisitte äänestämässä kollaasiani - palkintona on nimittäin 500 €:n lahjakortti Jotexille ja meille todella tarvittaisiin puutarhakalusteet! Voit äänestää kollaasiani täällä. Äänestysaika on 10.5. asti.

Kiitos!
Noora

Kuva jotex.fi

maanantai 20. huhtikuuta 2015

Maanantain sekalaiset

Täällä alkaa vihdoin olla tauti kokonaan selätetty, joten on aika alkaa hommiin! Piha on ankeassa kunnossa, ja tällä viikolla olisi tarkoitus ainakin pestä ja öljytä patio, sekä siistiä kukkapenkit ja pihan pieni nurmialue. Muuten on vielä kaikki ihan kuolleen näköistä, mutta perjantaina huomasin pionin jo kurkistavat maasta!

Pihahommien lisäksi pääsen tuulikaapin tapetointihommiin! Äitini tilasi tapetit puolestani, ne saapuivat viime viikolla (Kouvolaan) ja nyt viikonloppuna siellä käydessäni nappasin rullat mukaan kotiin. Lopputulosta odotan innolla, mutta työlästä tapetoinnista kyllä tulee, koska tila on aika ahdas ja siellä on niin sähkökaappia, patteria, putkia, kuin pientä kulmaakin joka puolella. Eli ensin pitää huolellisesti siivota koko koppi, ja katsella rauhassa mistä urakka on fiksuinta aloittaa ja miten minkäkin kulman saa siistiksi. Tänään taidan aloittaa sillä siivoamisella, ajattelin samalla pestä kaikki pinnat. Josko huomenna sitten liisteröisi.

Ihanan raikas väri, ooh!

Uusimmassa Avotakka -lehdessä on muuten juttu siskoni sulhasesta Jaakko Siltasesta, hän kun kaverinsa Matti Sandbergin kanssa (suunnittelutoimisto Siltanen|Sandberg) voitti Wetterhoffin suunnittelukilpailun ryijystä inspiraation saaneella Taitos -valaisimellaan. Hyvä pojat! Aika veikeän näköinen valaisin, eikö?

Siltanen|Sandbergin Taitos -valaisin toimii niin katto-, seinä-, kuin pöytävalaisimenakin, sillä johdon paikkaa valaisimessa olevassa urassa voi vaihdella.

Viikonloppuna tarttui mukaan myös jotain kivaa olohuoneeseen. Siitä lisää myöhemmässä postauksessa, mutta tässä nyt ensin pieni kurkistus. Arvasittekin ehkä jo kuvista, eli meillä on uusi matto!


Eipä mulla sitten muuta, kun toivottelen teille kaikille energiaa alkaneeseen viikkoon!
Noora

keskiviikko 15. huhtikuuta 2015

Hullujen päivien löytöjä ja tuulikaapin tapettivalinta

Pari viikkoa sitten oli jälleen Stockmannin Hullujen päivien aika ja pitihän minunkin käydä harrastamassa hieman verkkoshoppailua. Olen muiden blogeissa ihastellut Everyday Designin muotoilultaan yksinkertaista ja käytännöllistä paperikassitelinettä, jossa paperinenkin kassi pysyy ehjänä ja on helppo kuljettaa paperinkeräykseen. Meidän kissaeläimellä on kuitenkin tapana tuhota kaikki paperikassit (niistä pitää repiä paloja irti hampailla, se on iiihanaa!), joten telineestä huolimatta paperikassit ei meillä ehjänä pysyisi. Tähänkin löytyy onneksi Everyday Designilta ratkaisu, nimittäin kassitelineeseen sopiva juuttikassi! Se pysyy käytössä taatusti ehjänä ja on ryhdikkään näköinen (eikä siinä ole levottomia kuvioita - vain Everyday Designin logo). Nämä olivat hulluilla päivillä tarjouksena jo viime syksynä, mutta silloin en piheyksissäni tullut niitä hankkineeksi. Nyt kuitenkin klikkasin sekä telineen, että juuttikassin ostoskoriin, molemmat valkoisina. Vihdoin meiltäkin löytyy siisti tapa säilöä keräyspaperi kissan repimien riemunkirjavien paperikasseja sijaan! Ja toimiihan tuo myös lehtien säilytykseen tai muuhun vastaavaan. Kuvia kassista telineineen kunhan saan ten säilytyspaikan riittävän siistiksi...

Toinen ilahduttava löytö Hulluilta päiviltä oli Mazen Crown -naulakko, jonka suunnittelin hankkivani tuulikaappiin koirien ulkoiluvaatteiden kuivattamista ja hihnojen säilyttämistä varten. Mikä tuuri, että sekin löytyi nyt tarjouksesta! 

Meidän tuulikaapin tuleva tyyli alkaa pikkuhiljaa hahmottua, sillä naulakon lisäksi olen myös tehnyt tuulikaapin tapettia koskevan valinnan. Olin pari viikkoa sitten Kouvolassa ja kävimme vanhempieni kanssa piipahtamassa RAK2015 -messuilla, jossa Värisilmän pisteellä oli juuri pohtimani tapettivaihtoehdot esillä. Nyt kun ensi kertaa näin vaihtoehdot luonnossa, oli aivan selvää, että tämä Arne Jakobsenin suunnittelema pienikuvioinen Ypsilon -tapetti on meille se oikea valinta. Väri on juuri sellainen, mistä haaveilin! Messupisteellä jaettiin lisäksi alennuskuponkeja, joilla Kouvolan myymälässä sai seuraavan viikon ajan 30 %:n alennuksen Boråstapeterin tapeteista, joten tapettiakaan ei tarvinut hankkia normaalihintaisena, kun laitoin äitini asialle (itse palasin Kuopioon jo samana päivänä, joten en olisi päässyt tarjousta hyödyntämään). 

Vielä pitäisi valita tuulikaappiin joku hieman esteettisempi kattovalaisin. Se voisi olla joku roikkuvalaisin, jonka johto saa olla reilusti näkyvillä, ja ehkä jotain teollistyylistä, esimerkiksi joku metalliväri voisi olla kiva. Myös musta tai betoni kiehtovat. Koska en osaa vielä päättää, taidan tapetoida seinät, ja kyllä sekin palanen vielä loksahtaa kohdalleen!

Kuva Polyvore

Miltä alkaa näyttää? Katsotaan, josko saisin tapetoitua ja ensi viikolla!

perjantai 10. huhtikuuta 2015

Piristystä päivään kukkakaupasta



Koska vointini on sairastelun vuoksi ollut viikon verran varsin heikko, on elämä jumiutunut täysin neljän seinän sisään. Normaalisti harrastan liikuntaa kuutena päivänä viikossa, mutta nyt jo pelkkä postilaatikolla käyminen on tuntunut suurelta liikuntasuoritukselta, ainakin jos sen aiheuttamasta hikoilusta voi mitään päätellä. Niinpä olen viime päivinä saanut eniten nautintoa kasvien hoidosta.

Kevät porhaltaa kovaa vauhtia eteenpäin ja vaikka ulkona ei vielä vihreää ainakaan täällä näy, niin sisällä olen jo kovasti saanut iloa pienten taimieni hoitamisesta. Kun ei niitä kasveja voi koko aikaa olla kastelemassa, niin siksi kai sain tänään päähäni, että haluan käydä kukkakaupassa. Että saan siis lisää jotain, mitä kastella. Ja halusin myös pihalle narsisseja. Niinpä A:n työpäivän jälkeen piipahdimme kukkakauppaan hakemaan "jotain". 




Kukkakaupan pihalla olevasta valikoimasta nappasin meille terassille tetenarsisseja, joiden muoviruukun myyjä peitti kietomalla sen keväisen vihreään kuitukankaaseen. Sisällä kaupassa huomioni kiinnittyi hauskaan viininpunaiseen oksaan, jonka nimeksi selvisi kyselyiden jälkeen ikilatva. Näin jo kaupassa mielessäni miten tyylikkäältä yksi ikilatva simppelisti korkeassa maljakossa näyttäisi, joten sellainen sitten tarttui mukaan. Myös liljanoksat houkuttelivat kovasti ylellisyydellään ja pian aukeavilla valtavilla valkoisilla nupuillaan, mutta ne päätin jättää vaikka sitten seuraavaan kertaan. Koska halusin lisäksi jotain pidempiaikaista hoidettavaa, niin päädyin vielä kaappaamaan itselleni mukaan suloisen oliivipuun. Tosi uniikkia, tiedän. Oliivipuu pääsi tällä erää tv-hyllystöön, jossa se saa melko paljon valoa. Katsotaan viihtyykö se siinä. Olen kuullut oliivipuiden olevan varsin vaativia tapauksia sijaintinsa suhteen, joten nähtäväksi jää mistä se lopullisen sijoituspaikkansa lopulta löytääkään. Suojaruukku sille pitäisi vielä hankkia ja pohdiskelen tällä hetkellä betoniruukun ja harmaan Uashmama -paperipussin välillä.


Kivasti mieli piristyi näiden uusien arjen ilostuttajien ansiosta ja raivasin (hidastetulla nopeudella lattialla istuen) sohvapöydän pitkästä aikaa siihen kertyneen tavaravuoren alta esiin. Heitin siihen vielä päälle äidiltäni lainassa olevan valkoisen pöytäliinan kaksinkerroin taitettuna, ja kylläpä olohuoneen ilme raikastui kummasti! Kuvista on taktisesti rajattu pois mm. pyykkiteline... Kuitenkin näinkin pienellä jutulla on iso vaikutus ja kun oma vointi (ehkä) paranee hieman päivä päivältä, niin josko sitä jonain lähipäivänä jaksaisi järjestellä kodin muutenkin. Vähän kerrassaan. Lakanat vaihdettiin eilen, tosin yöllä hikoilin ne jälleen läpimäriksi. On tämä sairastaminen kyllä niin vihoviimeistä hommaa. Onneksi kuitenkin lähestyvä kesä ja ihanat pihasuunnitelmat pitävät mielen positiivisena! Ja pihasuunnitelmia minulla onkin kovasti, mutta niistä lisää taas joku toinen kerta!

Oikeassa alakulmassa vihertää daalian, jonka latvoin eilen, jotta se haarautuisi eikä vain kasvaisi pitkäksi ja honteloksi.




torstai 9. huhtikuuta 2015

Täällä sairastetaan

Lauantai-iltana oloni paheni pahenemistaan, kunnes lopulta tärisin horkassa peiton alla itkemässä. Seuraavana aamuna kurkku oli aivan turvonnut ja kipeä, ja lämpöäkin oli hieman. Sunnuntaiaamuna kuume kävi 38,5 asteessa, mutta sen jälkeen olen kärsinyt enää kipeästä kurkusta, matalasta lämmöstä ja heikosta olosta. Hiki tulee edelleen jo pienimmästäkin ponnistuksesta ja pisin kävelemäni matka on viime päivien aikana ollut matka postilaatikolle ja takaisin. Sen jälkeen valui hiki pitkin selkää. Ymmärrätte siis varmaan, miksi blogin puolella on ollut täysin hiljaista - en ole jaksanut edes ajatella kirjoittamista. Olen siis sairastellut täällä joko poikkeuksellisen rajua flunssaa tai sitten jonkun sortin influenssaa. Nyt kuitenkin olo alkaa pikkuhiljaa kohentua, niin että ajattelin hieman kertoa kuulumisia myös tänne.

Pääsiäinen meni siis täysin sairastaessa, joten perinteinen sukulaistentapaamisreissu mummolaan jäi harmittavasti tänä vuonna tekemättä. Lisättäköön tähän vielä, että jostain syystä varsinkin makeat herkut ovat maistuneet suussani jotenkin vähän oudoilta, joten sekin vähä nautinto oli jokseenkin pilalla. Muru-kissa on kuitenkin saanut nauttia sille kasvattamastani pääsiäisohrasta, joten onneksi meidän kaikkien pääsiäinen ei ollut täysin pilalla. Ja koirat nyt on tietty nautiskelleet yhdessä köllöttelystä ja päiväunista, niitä ei maailman murheet kamalasti paina!

Toivottavasti teillä muilla meni pääsiäinen vähän mukavammissa merkeissä! Täällä odotellaan innolla kevään tuloa, niin että pääsee laittamaan pihaa! Esikasvatuksia olen tehnyt jo helmikuusta alkaen ja niistä kerron ehkä jossain toisessa postauksessa.

Tässä kuvassa näkyy "kivasti" miten kissankarvaa tarttuu varsin tiukasti mm. mustaan rahiin... Vein siis tähän asti kissan ulottumattomissa kasvaneet ohrat torkkuvan kisun viereen rahille, niin samantien havahtui ja alkoi ohran tyytyväinen rouskutus :D

TV-hyllystöstä on löytynyt uusi hyvä tähystyspaikka.

keskiviikko 1. huhtikuuta 2015

DIY marmoroidut pääsiäismunat

Löysin Pinterestistä My Dubio -blogin hauskan DIY-ohjeen, jossa pääsiäismunat oli koristeltu niin, että niiden kuori näytti marmorilta. Sain äidiltä pari Fazerin Mignon -munaa, jotka ovat pääsiäsimunasuosikkejani (hyviä, täyttä tavaraa JA vieläpä laktoosittomia!). Ostin itse vielä pari lisää ja päätin kokeilla munien marmorointia.

Olin aiemmin nähnyt kynsien marmorointia kynsilakalla ja käytännössä idea on täysin sama. Tarvitaan siis riittävän syvä astia, joka saa likaantua (kynsilakka tarttuu myös astiaan aika tiukasti), lämmintä vettä, hammastikku, ja kaksi eriväristä kynsilakkaa. Minulla oli tässä käytössä tummanharmaa (musta oli loppu) ja valkoinen kynsilakka. Munat nostetaan kuivumaan vaikka talouspaperin päälle, jonka alle kannattaa varata vaikka reunalliseen lautanen, etteivät munat karkaa!

Valuta astiaan lämmintä vettä. Ohjeessa oli neuvottu käyttämään huoneenlämpöistä vettä, mutta itse käytin kädenlämpöistä. Kaada hieman kynsilakkaa astian keskelle. Jos kynsilakka uppoaa pohjalle, vesi on liian kylmää. Kaada toista väriä kynsilakkapisaran keskelle ja tee hammastikulla pari vetoa niin, että värit menevät hieman lomittain. Pudota muna (varovasti) kynsilakkaläntin päälle ja nosta paperille kuivumaan. Tämä on tosi sottaista puuhaa, joten jos haluat pitää sormet siisteinä, suosittelen käyttämään kumihanskoja. Kynsilakka jähmettyy nopeasti, joten ei kannata liian kauan odotella kynsilakan kaatamisen jälkeen. Jos käytät Mignon -munia, niin niitä ei myöskään kannata kauaa liottaa vedessä, sillä niissä oleva "tulppa" alkaa muuten liukenemaan veteen.

Alla omat luomukseni, joista ei tullut läheskään yhtä hienoja, kuin ohjeessa, mutta silti mielestäni lopputulos on aika hauska! Värejä voi tietenkin käyttää mielensä mukaan, joten jos mustavalkoinen tuntuu liian ankealta, niin pinkit ja keltaiset vain kehiin. Keltaisesta puheenollen sain A:lta toissapäivänä kimpun keltaisia tulppaaneja, jotka ovat kivasti auenneet. Laitoin ne lasipurkkiin, jossa näyttävät mielestäni ihan hauskoilta.